Otroške zgodbe na temo Milenijskih razvojnih ciljev

Otroške zgodbe nas že od malega učijo, da bo na svetu, prepletenim tako z dobrimi kot s slabimi silami, vedno zmagala pravica. Dobro bo zato nagrajeno, slabo pa kaznovano. Kaj pa če za devetimi gorami in devetimi vodami ni vse tako, kot bi moralo biti? Če je hrabrih princev premalo, revnih in lačnih pa preveč? Če se zla ne da odpraviti s čarobno palčko? Točno tako, znajdemo se v realnosti.

Društvo za Združene narode za Slovenijo je v letih 2009 in 2010 razpisalo natečaj za pravljico in otroško zgodbo na temo milenijskih razvojnih ciljev (MRC). Milenijski razvojni cilji so del Milenijske deklaracije, ki so jo na prelomu tisočletja na pobudo Organizacije Združenih narodov sprejeli voditelji 189 držav. MRC, ki vključujejo tako boj proti skrajni revščini in nalezljivim boleznim, zmanjševanje umrljivosti otrok ter mater, kot tudi zagotavljanje splošnega dostopa do izobrazbe in enakopravnost med spoloma, naj bi dosegli do leta 2015.
 
Pri Društvu za Združene narode za Slovenijo smo si v letih 2009 in 2010 v okviru milenijske kampanje zadali nalogo širjenja vesti o Milenijski deklaraciji in MRC. Povečanje splošnega zavedanja o perečih problemih, ki so vsakdanjik večine prebivalcev držav v razvoju, je prvi, a nujen, korak na poti k doseganju teh ciljev. V okviru Društva smo že pripravili informativno brošuro „Milenijski razvojni cilji – na poti uresničevanja” ter delavnice, ki jih izvajamo po slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Ker pa se zavedamo, da je z izobraževanjem o MRC najbolje začeti že pri najmlajših, smo se odločili razpisati tudi natečaj za pravljice in druge otročke zgodbe. Prav zgodbe so te, ki lahko otroku na prijazen način predstavijo problematiko dobrega in slabega na svetu.
 
Naš namen ni, da bi z zgodbami otroke obremenjevali z natančnimi podatki o Milenijski deklaraciji in delovanju OZN. Preko zgodb želimo otrokom v Sloveniji predstaviti, da obstaja tudi temnejša podoba sveta, da obstajajo otroci, ki še nikoli v življenju niso v rokah držali prave žoge, da je šolanje za nekatere prestiž in ne »nujno zlo«, da je mnogo otrok zaradi nalezljivih bolezni ostalo brez staršev.

Na razpisa v letu 2009 in letu 2010 se je odzvalo večje število avtorjev. Najboljše med njimi objavljamo na teh straneh. Upamo, da bodo vašim otrokom v veselje in da se bodo iz njih tudi česa naučili.

Zmagovalna pravljica natečaja v letu 2009, Mavrični deklici, je bila prebrana tudi na Radiu Slovenija, in sicer v petek, 9. aprila 2010. Poslušate jo lahko tukaj.